Asbestemming

Leijsenakkers beschikt over twee strooivelden die beide een geheel eigen sfeer ademen. Bij de strooivelden kan de naam van een overledene worden vermeld, ook als de as hier niet is uitgestrooid.
Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de as in een urn bij te zetten op een van de daarvoor beschikbare plekken op Leijsenakkers en daarmee een eigen gedenkplaats te creëren. De urnen kunnen worden bijgezet in het columbarium, in een urnengraf of in een particulier graf.

Urnengraven

Leijsenakkers beschikt over vier urnentuinen, ‘de Zakdoekjesboom’, ‘de Lijsterbes’, ‘de Sierappel’ en ‘de Eik’. In de urnentuinen bevinden zich keldertjes die elk ruimte bieden aan maximaal drie urnen.

De Zakdoekjesboom
In deze tuin treft u vele vaste planten aan met daartussen in een vast stramien de urnenkeldertjes. De tuin is ruim van opzet.

De Lijsterbes
Deze tuin wordt gekenmerkt door de ronde plantenbak met daartussen een esdoorn met bank daaromheen.

De Sierappel
In deze tuin treft u de kleurrijke malus (sierappel) aan. In het voorjaar bloeit deze rijkelijk wit en in het najaar sieren de rode appeltjes de tuin.

De Eik
De eik wordt omringt door cirkels van ilex blue angel (hulst).

Columbarium

Het columbarium bestaat uit twee gemetselde plateau’s met individuele keldertjes, die elk ruimte bieden aan maximaal 3 urnen. Het columbarium is in 1985 in gebruik genomen.

Strooivelden

Strooiveld de Cipres
Dit strooiveld heeft een warm en besloten karakter. Het centrale punt wordt gevormd door een kunstwerk van Regina Verhagen. Het kunstwerk ontleent zijn vorm aan een cipres en wordt gecompleteerd met een regel uit een gedicht van Hanna Lam: de mensen van voorbij, zij blijven met ons leven. Op de zes naamdragers met gekleurde glazen paneeltjes kunnen de namen herdacht worden.

Strooiveld Cirkel van Monolieten
Dit strooiveld heeft een moderne open sfeer die wordt benadrukt door een imposant kunstwerk van de hand van Joep Struyk. Het werk bestaat uit een cirkel van monolieten die doet denken aan het Engelse Stonehenge. In de cirkel is een schaal geplaatst die het regenwater opvangt waar vogels kunnen badderen. ’s Zomers is de cirkel gevuld met kleurrijke veldbloemen die een grote aantrekkingskracht hebben op vogels, vlinders en bijen.
De kleine cirkel is een apart plekje voor het verstrooien van de as van kinderen.
Ter herdenking kunnen namen worden gebeiteld in de hardstenen muur.